Grävning dag 1 – Stolpes schakt och benfynd

Idag var det då äntligen dags för oss att sätta igång med undersökningen. Som ni säkert förstår har vi alla varit väldigt förväntansfulla och spända inför vad som komma skall och efter första dagen går det att konstatera att våra förväntninigar redan har blivit uppfyllda!
Dagen börjades med att för hand torva av ca 4 x 3 m av Bj 750 för att täcka in fördjupningen i högens mitt och det dröjde inte länge innan jorden visade spår av avgränsningen för 1870-talets undersökning. Vi hade nog trott att det skulle dölja sig fler spår av den tidigare grävningen än vad som hittils kommit fram, än så länge har vi inte funnit en enda ölbutelj…

Första undersökningsdagen i Hemlanden 2013

Vi fortsatte med att schakta av högen sydväst om Bj 750. Innan avschaktningen trodde vi att den sydvästra högen överlagrades av Bj 750 men nu är vi inte lika säkra. Det har börjat synas en fin kantkedja och det har kommit fram både brända och obrända ben. Det här är en anläggning som säkerligen ruvar på många gåtor som vi ska försöka lösa under de kommande veckorna.

Om ni missade repotaget i P4 Radio Stockholm i förmiddags, som sändes från både Historiska och Birka, går det att lyssna här.

Vi håller tummarna för fortsatt härligt augustiväder och hoppas att många av er passar på att besöka oss på Björkö!

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s