Grävning dag 2 – Rensning, rensning och väldigt spännande fynd…

En av de viktigaste delarna av projektet är ju att förstå sammanhangen runt grav Bj 750 och den lilla del av gravfältet Hemlanden som vi befinner oss i. Ett sätt att analysera och skapa förståelse är genom digitala inmätningar som vi kan göra kartor av och relatera alla våra fynd till. Idag har vi bl.a. ägnat oss åt att kartera de intilliggande gravhögarna, ett arbete som är ett rent nöje en solig dag i augusti!

DSC_2799

Med hjälp av Sjöhistoriska museet fick vi upp ett tält idag så nu har vi en otroligt flott etablering – tack Jens!

20130820_150535

Vi har även ägnat stor del av dagen åt att rensa i den sydvästra högen. Kantkedjan är mycket tydlig nu och det har kommit en hel del brända och obrända ben runtom stenarna. Ett pyttelitet litet benfragment verkar vara ornerat och är troligtvis en liten del av stödskenan till en kam. Dessutom har det kommit fram två båtnitar och keramik. Planen är som känt inte att totalundersöka högen utan att gå ner en liten bit och klargöra avgränsningarna och hur den hänger ihop med Bj 750. Högens karaktär och inte minst de benen vi hittat tyder helt klart på brandlager med massor av små brända fragment.

DSC_2800

Under förmiddagen gjordes ett rätt anmärkningsvärt fynd bara några cm under den avtorvade jorden – men det berättar vi mer om i morgon…

Annonser

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Grävning dag 2 – Rensning, rensning och väldigt spännande fynd…

  1. Ole Stilborg

    Mycket intressant med keramik i högkonstruktionen. Det är inte så vanligt i de vikingatida gravarna som i järnålders dito. Ser fram emot flera resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s