Grävning dag 3 – Gårdagens anmärkningsvärda fynd och många nyfikna besökare

Vid det här laget har kanske många av er hört vad som kom fram under gårdagen, vi lovar att det var svårt att hålla tyst om det ett helt dygn men vissa nyheter får helt enkelt ta sin tid. Här kommer i alla fall berättelsen om fyndet.

Tidigt under tisdagsförmiddagen när vi rensade i den sydvästra högen tittade plötsligt en järnspets fram några centimeter under grästorven. Det tog inte många minuter innan vi kunde konstatera att det sannolikt var svärdsklinga vi såg. Mycket riktigt – nedstucket och omböjt, omgivet av olika typer av obrända djurben – har vi alltså funnit ett svärd!! Eftersom spetsen stack upp så pass mycket som den gjorde fattade vi beslutet att ta upp det och inte låta det vara. Hur spännande det än må vara har vi inte haft som avsikt att totalundersöka högen och det finns inga möjligheter att göra det i år. Alternativet hade varit att låta fyndet vara och hoppas på att det inte skulle förstöras av vår igenläggning, men det hade varit väldigt riskabelt. Ju mer jord som försvann och klingan kom fram kunde vi ana något som först såg ut som svärdshjaltet men som snart visade sig vara något annat, nämligen skaftet till en yxa. En yxa som visade sig ha ett väldigt långt och svårframtaget blad.

20130820_133312

Vi blev givetvis väldigt förundrade över fyndet, det här var faktiskt inget vi förväntade oss att hitta och framförallt inte mer eller mindre omedelbart under gräsytan. Det hela är väldigt märkligt men har säkert en förklaring som vi kommer att komma underfund med så småingom.

Av svärdet återstår ”bara” klingan så vi vet inte vilken typ det ursprungligen var. Yxan däremot är i alla fall inte av en alltför vanligt typ – faktum är att typen inte hittats i några av de ”yxförande” Birkagravar som hittills undersökts. Den närmaste parallell vi funnit efter en snabb titt genom lite referensmaterial är en från Trellborg i Danmark. Men även här får vi anledning att återkomma.

20130820_152310

Vi har idag på allvar börja gå ner i Stolpes gamla schakt för att se vad han glömde 🙂

20130821_161315

Nu är det Världsarvsvecka med Strömma och under dagen har vi haft många besök vid schaktet och vid fynden. Vi tycker verkligen att det är roligt med det stora intresse som finns för vår undersökning så väl som platsen i sig och vi visar gärna för alla som tittar förbi!

Annonser

5 kommentarer

Under Uncategorized

5 svar till “Grävning dag 3 – Gårdagens anmärkningsvärda fynd och många nyfikna besökare

 1. David Olovsson

  Otroligt spännande! Önskar man var där!

 2. Paul

  vad en otrolig vapen av Polska!!!

 3. Ole Stilborg

  Öv – och jag som trodde det kunde ha varit en spännande kruka 🙂

  • Kerstin O. Näversköld

   Hej! Vi har ju hittat åtminstonde en skärva Tatingergods men det mesta är AIIII gods. Möjligen kan vi ha någon skärva slaviskt också. Hör av dig så kanske du kan komma och titta på det framöver!

 4. Helt fantastiskt! Jag hade turen att helt ovetandes vara där dagen efter och fick se era fantastiska fynd och platsen de hittades. En väldigt speciell upplevelse.

  Tack och grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s