Sök i samlingarna

Vill du söka i Historiska museets samlingar kan du använda dig av online-katalogen Sök i samlingarna.

Sök i samlingarna presenterar rådata om Historiska museets samlingar. Man kan söka efter information på olika nivåer och med olika ingångar:

  • Fyndplats. Birka består av ett flertal fyndplatser. I nuläget är de ännu inte homogeniserade utan kan uppge både Björkö och Birka som lokal. Enklast är att ange (landskap) Uppland och (socken) Adelsö för att sedan bläddra i listan över lokaler. Ett mål med Birkaprojektet är att städa bland benämningarna av fyndplatser.
  • Inventarienummer. Inventarienumret tilldelas ett eller flera föremål i samband med att dessa införlivas i museets samlingar. För Birka finns ett stort antal inventarienummer. Några av dem omfattar mycket stora material. Exempelvis har Hjalmar Stolpes Svarta jorden-material inventarienummer 5208, medan samtliga av Stolpe undersökta gravar ryms under inventarienummer 34000. Även här kan en ingång vara att uppge Uppland, Adelsö och sedan lista inventarienumren för Björkö respektive Birka etc.
  • Föremål. Vill du ha mer detaljerad information om enskilda föremål i våra samlingar söker du efter föremål. Här finns möjlighet att söka med hjälp av sakord, föremålstyp och material bland annat. Känner man till det enskilda föremålets egna identitet (FID) når man direkt fram.
  • Ben. Genom att söka efter ben når du museets osteologiska samlingar, som omfattar ben från djur och människor.
  • Föremålsbilder. Om du är intresserad av fotografier med föremål väljer du föremålsbilder. Här kan du söka bland ca 15 900 föremålsbilder.
  • den lilla boksymbolen som syns i samband med inventarienummer leder vidare till katalogvisningen Catview. Här finns en skatt av inscannade originaldokument, gamla katalogkort och bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s